Goede doelen spinnen garen bij hergebruik textiel

Amstelveners deponeerden in 2017 bijna 290.000 kg textiel in de textiel wijkcontainers van Sympany. Een deel van de financiële opbrengst kan de gemeente aan een goed doel schenken. Dit jaar krijgt stichting Amstelveenfonds € 14.264,78 uit handen van wethouder Peter Bot. Het fonds besteedt dit bedrag aan lokale initiatieven. Sympany zelf steunt goede doelen, nationaal en internationaal.

Het Amstelveenfonds ondersteunt kleinschalige projecten van Amstelveners voor Amstelveners die bijdragen aan een prettig leefklimaat en een duurzame samenleving in Amstelveen. Zoals het project Taalvijver dat kinderen met een taalachterstand helpt de Nederlandse taal beter machtig te worden. Het fonds draagt ook bij aan de Boodschappen Plus Bus en subsidieerde de Amstel Korendag. Sympany geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid op werk in een van de vijf sorteervestigingen die het bedrijf heeft in Nederland.

Toename ingezameld textiel
BBA-wethouder Peter Bot (afvalbeheer): “De hoeveelheid ingezameld textiel nam in 2017 met 4 % toe tot 280.897 kg, dat is 3 kg textiel per inwoner. Dankzij de inzet van Amstelveners kunnen zowel Sympany als ook het Amstelveenfonds weer goede doelen sponsoren. Overigens hoeft textiel niet puntgaaf te zijn, ook versleten textiel kan in de container. Textiel dat nog goed is, gaat naar landen die het kunnen gebruiken, onbruikbare textiel is voor hergebruik.

Wat wel en wat niet in de container?
Op de containers zit een sticker met handig overzicht wat er in de container mag. Naast kleding zijn dat in dichtgemaakte zakken schoenen, accessoires en overig textiel. Steeds vaker treft Sympany echter andere zaken dan textiel aan, zoals huishoudelijk afval, glas of verf. Dat is niet de bedoeling. Om het gedoneerde textiel tegen vuil, viezigheid en nattigheid te beschermen, is het belangrijk om het te verpakken in een gesloten plastic zak. Kussens en matrassen kunnen naar het Afvalbrengstation op bedrijventerrein Legmeer.

Voor de dichtstbijzijnde textielcontainer: www.sympany.nl/vind-een-container. Kijk op www.amstelveenfonds.nl wat het fonds kan betekenen voor Amstelveners.


Inzameling oud textiel voor goede doelen

Start het nieuwe jaar met opgeruimde kasten en doneer je oude textiel voor het goede doel! In Amstelveen staan 13 containers van Sympany.

Zij zamelen textiel in voor met name scholingsprojecten in Afrika. Bovendien wordt een deel van de opbrengst geschonken aan een lokaal goed doel: het Amstelveenfonds. Dit gemeenschapsfonds ondersteunt Amstelveense sociaal-maatschappelijke initiatieven voor jongeren en ouderen in Amstelveen. Het laatste project is een Beweegtuin dat nabij Gezondheidscentrum Marne moet komen. Drie jaar lang krijgt het fonds een deel van de opbrengst van kledinginzameling van de gemeente. Kleding die is ingezameld via de Sympany containers. Afgelopen jaar ruim 22.000 euro over het in 2014 ingezamelde textiel. En dit bedrag willen we graag dit jaar en volgend jaar verhogen. Doet u mee? Zo draagt u bij aan Amstelveense projecten voor jong en oud die onze stad nog mooier en prettiger maken. Kijk op www.sympany.nl/vind-een-container voor de locatie van een container bij u in de buurt.

Wat kan in de container?

Doe de spullen in gesloten zakken. Op deze manier blijft alles beschermd tegen vocht en vuil.

 • kleding (ook als het versleten of kapot is)
 • schoenen (graag per paar aan elkaar vastmaken)
 • lakens en dekens
 • lappen
 • tassen en accessoires
 • gordijnen
 • petten en hoeden
 • huishoudtextiel (handdoeken, theedoeken)
 • knuffels

Wat kan niet in de container?

 • dekbedden
 • matrassen
 • kussens
 • tapijt

http://amstelveen.nl/web/Nieuwsoverzicht/Inzameling-oud-textiel-voor-goede-doelen.htm


Artikel uit AmstelveenZ:

http://issuu.com/amstelveenz.nl/docs/amstelveenz_magazine_december


 

Donderdag 11 juni doneerde wethouder Peter Bot 25% van de opbrengst van het in 2014 in Amstelveen ingezamelde textiel aan het Amstelveenfonds. Het gaat om een bedrag van € 22.896. Eind 2013 is met de raad afgesproken om jaarlijks een kwart van de opbrengst dat textielinzamelaar Sympany in opdracht van de gemeente ophaalt, aan een lokaal goed doel te schenken. De komende drie jaar is dat het Amstelveenfonds.